Blogi: Verkko vie kaiken ajan ja huomion, eikä kalaakaan koskaan tule

  • On April 28, 2017

Netti- ja nettipeliriippuvuus on yleistynyt viime vuosina voimakkaasti. Lukuisat päätelaitteet, etenkin älypuhelimet ja tabletit mahdollistavat jatkuvan netissä surffaamisen ja nettipelaamisen ajasta ja paikasta riippumatta. Netinkäyttö ja nettipelit omaksutaan nykyään jo hyvin nuorena, eikä aikuisikään mennessä niiden liiallista käyttöä välttämättä edes osata pitää ongelmana. Sietokyky myös lisääntyy käytön lisääntyessä.

Netti- ja peliriippuvuusongelma tulee lähivuosina kärjistymään vielä valtavasti kun ns. virtuaalitodellisuus arkipäiväistyy. Silloin huomiota eivät vie vain taskussa ja työpöydällä olevat kuvaruudut, vaan uuden teknologian (esim. virtuaalilasit) avulla sukellamme syvemmälle online-ympäristöihin ja koemme niissä entistä voimakkaampia tuntemuksia.

 

Kim Joseffson hoitaa Contral Clinicsissä peliriippuvaisia.

Netti- ja peliriippuvuus kehittyy nykyään jo nuorella iällä

Monissa suomalaisissakin perheissä joku perheenjäsenistä on jäänyt koukkuun nettiin tai nettipelaamiseen. Koko perheen sosiaaliset suhteet ja kanssakäyminen kärsii yhden jäsenen alituisesta netissä roikkumisesta tai nettipelaamisesta. Ajankäyttö koukkuun jääneellä vieraantuu todellisesta elämästä ja monet tärkeät asiat jäävät tekemättä.

Etenkin nuorten aikuisten arjessa ongelma näkyy selvästi. Kokemukset kuitenkin osoittavat että ongelmasta voi päästä eroon. Oma motivaatio muutokseen on ensiarvoisen tärkeä, ja hoitamani pilottiasiakkaat osoittavat tämän. Hoito-ohjelman tulokset näyttävätkin erittäin rohkaisevilta. Koska hoito-ohjelmamme on vielä kehitysvaiheessa, tarvitsemme vielä lisää pilottiasiakkaita. Jos netti- tai peliriippuvuus on sinulle tai läheisellesi ongelma, kannattaa harkita pikaista yhteydenottoa ja keskustelutuokiota ammattilaisen kanssa.

 

Kim Josefsson
FT, psykologi

——

Kim Josefsson on osallistunut nettiriippuvuus-hoito-ohjelman kehittämiseen ContrAl Clinicsissä. Hoito-ohjelma on kokeiluvaiheessa ja ensimmäiset pilottiasiakkaat ovat käyneet läpi ohjelman. Lisätietoa ohjelmasta ja riippuvuuden tunnistamisesta löydät täältä, ja yhteydenoton ContrAl Clinicsin henkilökuntaan voit tehdä täällä.

 

0 Comments