FinPro: Suomalainen ContrAl vie riippuvuussairauksien hoito-ohjelmaa maailmalle

  • On August 9, 2016

Alkuperäinen juttu löytyy FinPron sivuilta. 

 

Team Finlandin avulla Pohjois-Amerikan markkinoille murtautunut ContrAl Clinics solmi maanosan kattavat lisenssisopimukset ensiyrityksellä.

Alkoholin liikakäytön ja riippuvuussairauksien hoitoon erikoistunut klinikkaketju ContrAl Clinics on hoitanut noin 6000 suomalaista potilasta, joista 78 % on saanut alkoholinkäyttönsä hallintaan. Hoito-ohjelma perustuu psykososiaaliseen terapiaan ja lääkkeen kohdistettuun käyttöön. Ensisijaisena tavoitteena ei yleensä ole täysraittius vaan asiakkaan alkoholinkäytön saaminen riskikäytön rajoihin.

Hoito-ohjelman perustana on ns. Sinclair -menetelmä, jonka tutkimustyön aloitti amerikkalainen tohtori David Sinclair Alkon tutkimuslaboratoriossa jo 1970-luvulla. Sinclair oli myös yksi yrityksen perustajista vuonna 1996. ContrAl Clinicsin vastaava lääkäri on päihdelääketieteen professori Hannu Alho, joka on toiminut muun muassa International Society of Addiction Medicine -järjestön presidenttinä.

Matka osui markkinamuutokseen ja mediahittiin

ContrAlin toimitusjohtajan Jukka Keski-Pukkilan mukaan kansainvälisille markkinoille pyrkiminen on ollut mielessä jo toiminnan alusta lähtien.

“Tiesimme, että Amerikassa on maailman suurimmat markkinat ja siellä ollaan tyytymättömiä yli 80 vuotta vanhoihin menetelmiin, joista ei ole tieteellistä näyttöä. Mutta meillä on ollut aika pienet voimavarat”, sanoo Keski-Pukkila.

“Amerikkalaiset vakuutusyhtiöt eivät enää maksa alkoholiriippuvaisten 20 000 dollaria maksavia kuivumisjaksoja korpihotelleissa, koska niistä ei ole osoitettu olevan hyötyä. Tarvitaan uusia avohoitomenetelmiä, jotka ovat edullisempia, mukavampia asiakkaalle ja huomattavasti tehokkaampia.”

Vuonna 2015 Yhdysvaltojen markkinapotentiaali kasvoi merkittävästi, kun aikaisemmin täysraittiutta vaalinut National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism hyväksyi alkoholin käytön vähentämiseen tähtäävät hoitomuodot. Myös arvostettu The Atlantic -lehti julkaisi laajan artikkelin, joka kyseenalaisti päihdehoidon perinteiset menetelmät kuten AA:n. Sen kirjoittaja oli myös käynyt Suomessa tapaamassa Sinclairia ja Keski-Pukkilaa. ContrAlin hoitomenetelmä nousee esiin artikkelissa vakuuttavana menestystarinana.

Finpron ja Tekesin syyskuussa 2015 järjestämä vienninedistämismatka Yhdysvaltoihin tuli siis ContrAlin näkökulmasta mahdollisimman otolliseen aikaan.

 

Pitching-paukkuja Santa Clarassa

“Amerikan matka oli kuin meille räätälöity. Menimme nimenomaan alueille kuten Massachusetts, Boston ja San Francisco, joissa uusia asioita voidaan ottaa helpommin käyttöön”, kertoo Keski-Pukkila.

Silicon Valleyn Santa Clarassa järjestetyillä Health 2.0 -messuilla ContrAl pääsi muiden suomalaisten yritysten kanssa esittelemään toimintaansa innovatiivisen terveysteknologian asiantuntijoille, yrityksille ja sijoittajille.

“Finpro järjesti meille kaikille aivan loistavan paikallisten vetämän pitching-valmennuksen, joka antoi paljon itseluottamusta. Varsinaiset pitchaukset tehtiin messujen pääsalissa. Ne olivat ihan tupaten täynnä ja menivät hienosti. Voidaan olla ylpeitä suomalaisista yrityksistä.”

 

Kattavat lisenssisopimukset syntyivät nopeasti

Yhdysvalloissa Keski-Pukkila yllättyi siitä, miten hyvin alan väki tunsi ContrAlin jo ennestään. David Sinclairin ja Hannu Alhon pitkäjänteinen työ riippuvuussairauksien parissa oli selvästi noteerattu Atlantin toisella puolella.

Vielä suurempana yllätyksenä tuli kuitenkin matkalla syntyneiden kontaktien tuoma anti. Tammikuussa Alavida Health Ltd saapui viikoksi Suomeen tutustumaan ContrAlin toimintaan ja neuvottelut lisenssisopimuksesta alkoivat välittömästi sen perään. Keväällä solmittiin sopimus myös ContrAl Clinics New England -yhtiön kanssa ja sen henkilökuntaa saapui koulutukseen Helsinkiin. Sopimukset kattavat Contral-menetelmän käytön koko Pohjois-Amerikan mantereella.

“Amerikan matka oli harppaus, joka vei meidät kertaheitolla isoille markkinoille. Ennen matkaa ajattelimme, että hyvä jos saadaan jotain alustavaa ymmärrystä Amerikan markkinoista. En osannnut edes toivoa, että saisimme heti kontakteja, jotka johtavat sopimuksiin. Matka auttoi myös todella paljon, kun neuvoteltiin sopimuksia.”

 

Tähtäin uusille markkinoille

ContrAl-menetelmää viedään nyt vauhdilla maailmalle lisenssi- ja kumppanuusmallinkautta. Markkinapotentiaalia löytyy esimerkiksi Euroopasta ja Japanista.

“Tilanne on tosi mielenkiintoinen ja olemme ihan innoissamme. Neuvotteluja käydään tällä hetkellä useiden eri tahojen kanssa”, sanoo Keski-Pukkila.

 

Team Finland -verkosto toimii edelleen tärkeänä maailmanvalloituksen työkaluna.

Keväällä 2016 ContrAl tutustui Britannian julkisen terveydenhuoltojärjestelmän NHS:n toimintaan osana Finpron järjestämää matkaa. Tulevana syksynä yritys suuntaa myös NHS:n messutapahtumaan Team Finlandin lipun alla.

“Finpron ohjelmat ovat pienelle yrittäjälle tärkeitä. Ne pystyvät luomaan kontakteja, joihin meillä ei olisi mitään mahdollisuuksia. On paljon parempi lähteä uusille markkinoille porukalla Finpron ja Tekesin siipien suojassa kuin yksin. Sen lisäksi verkostoituminen  muiden suomalaisten yritysten kanssa tulee ikään kuin kaupan päälle”, sanoo Jukka Keski-Pukkila.

 

Uusia palveluita ja liiketoimintalähteitä

“Vanhempikin yritys voi keksiä itsensä uudestaan ja shiftata kasvuyritykseksi”, toteaa Panu Keski-Pukkila, joka katsoo isänsä 20 vuotta sitten perustaman yrityksen tulevaisuutta uuden sukupolven startup-toiminnan näkökulmasta.

“Mietimme nyt mitä osia hoitoprosessista voidaan pyrkiä järkevästi digitalisoimaan ja millaisia hoidon tukipalveluita voidaan kehittää, että saadaan hoito järkevämmin isomman ihmisjoukon saataville.”

Vuosikymmenten kokemus alkoholiriippuvaisuuden hoidosta on luonut vahvan pohjan kehittää myös uusia palvelukokonaisuuksia ja liiketoimintalähteitä. ContrAl tarjoaa jo hoito-ohjelman rahapeliriippuvuuteen ja tänä keväänä käynnistyi nettiriippuvuuden hoito-ohjelman pilottivaihe.

“Pilottivaiheen tulokset ovat olleet todella hyviä. Kun virtuaalitodellisuudesta tulee mainstreamia, niin markkinat tulevat räjähtämään ja haluamme siinä vaiheessa olla ajan hermolla hoito-ohjelmalla, jota voi lähteä skaalaamaan”, sanoo Panu Keski-Pukkila.

 

ContrAl Clinicsin perustaja Jukka Keski-Pukkila sekä poikansa Panu Keski-Pukkila

ContrAl Clinicsin perustaja Jukka Keski-Pukkila sekä poikansa Panu Keski-Pukkila

 

0 Comments