HS artikkelitiivistelmä 11.8.2023: 6 faktaa alkoholista

category
ARTIKKELI
calendar
27.10.2023
Contral Clinics

Kuusi faktaa alkoholista - tiesitkö näistä?

Helsingin Sanomissa julkaistiin 11.8.2023 Petri Forsellin artikkeli ”9 faktaa alkoholista”, jossa käsitellään alkoholia ja sen käyttöä yhdeksän eri faktan kautta. Tässä lyhyesti niistä kuusi liittyen alkoholismiin ja alkoholin vaikutuksiin kehossa. Alkuperäinen artikkeli luettavissa maksumuurin takana täällä.

1. Humalatila on lähes välitön

Vaikka välittömästi juomisen jälkeen olo ei välttämättä tunnu humaltuneelle, menee alkoholin vaikutuksen alkamiseen vain muutama minuutti. Tutkimusten mukaan puolen promillen humalaan tarvitaan vain muutama hörppy ja minuutti. Tarkemmin sanottuna normaalisti toimivassa aikuisen ruuansulatuksessa ja kehon toiminnassa alkoholi on kiertänyt koko kehon minuutissa juomisesta.

Alkoholi alkaa vaikuttaa heti päästyään mahalaukkuun ja sieltä ohutsuoleen nielaisemisen jälkeen. Alkoholissa vaikuttavana aineena toimii pienimolekyylinen etanoli. Se imeytyy ohutsuolen seinämistä verenkiertoon ja jatkaa siitä matkaa ympäri kehoa kaikkiin elimiin. 

Näistä elimistä kannattaa nostaa esiin aivot, koska etanolin vaikutus saa aivosolujen toiminnan hidastumaan lisäämällä välittäjäaine gaban toimintaa ja vähentämällä glutamaatin toimintaa. Keho reagoi tähän lisäämällä mielihyvää tuottavien ratojen toimintaa aivoissa. Monet mielihyvään vaikuttavat aineet lisääntyvät. Näitä ovat esimerkiksi dopamiini, serotoniini ja endorfiini. 

2. Juominen on yhteydessä luovuuteen

Yllättäen alkoholin ja luovuuden välinen yhteys ei ole täysin myytti.

Yhdysvalloissa 2012 tehdyn tutkimuksen mukaan muutamalla alkoholiannoksella voi lisätä omaa ongelmanratkaisukykyä, joka puolestaan on yhteydessä luovuuteen. Syynä on alkoholin aiheuttava rentoutunut olo ja estojen katoaminen.

Kannattaa kuitenkin huomioida, että humalatilan noustessa yli promillen vaikutukset muuttuvat päinvastaisiksi luovuuden näkökulmasta. Tilalle tulee lamaannus, joka haittaa luovaa työtä. Parissa promillessa taas hyvä olo jää pahoinvoinnin ja sekavuuden alle. Viidessä promillessa puhutaan jo mahdollisesta kuolemasta.

3. Miehet ja nuoret saavat juoda enemmän

Sallittu alkoholin käyttömäärä on suoraan yhteydessä kehossa olevan veden määrään. Miehillä vesipitoisuus on noin 75% ja naisilla 66% eli miehet voivat juoda enemmän kuin naiset ilman alkoholin negatiivisia sivuvaikutuksia. He tarvitsevat yleensä enemmän alkoholia humalatilan saavuttamiseen. Lisäksi kehon vesipitoisuuteen vaikuttaa ikä. Tämän takia alkoholin sietokyky huononee vanhetessa.

Toisaalta kaikilla paljon juominen kasvattaa alkoholitoleranssia, jolloin tarvitaan useampi annos humalatilan ja vaikutusten saamiseksi. Tämä johtuu aivojen dopamiinijärjestelmän reseptorien määrän vähenemisestä.

Lisäksi alkoholin aiheuttamiin vaikutuksiin ja sopivaan juontimäärään voivat vaikuttaa paino, mahalaukussa oleva ruoka ja käytetyt lääkitykset.

Numero kuusi maalaatuna mustalla valkoiselle rosoiselle taustalle - kuusi faktaa alkoholsta

4. Krapula voi olla kuolettavaa

Tiede ei ole vielä osannut määrittää, miksi kaikki eivät koe krapulaa tai miksi krapulaa ei koeta aina juomisen jälkeen. Tiedämme vain, että noin 80% alkoholinkäyttäjistä kokee toisinaan krapulan juomisen jälkeen. Krapula on lähinnä vieroitusoireita ja kehon kokemaa huonovointisuutta. 

Luultavasti krapulan taustalla on monia syitä, kuten keskushermoston liika kiihtyminen ja esimerkiksi ahdistusoireita aiheuttava asetaldehydi, jota maksa tuottaa juomisen yhteydessä.

Mitä pidempään yhtäjaksoinen humalatila kestää, sitä vakavammat ovat krapulan oireet. Pahimmillaan krapula voi johtaa jopa kuolemaan. Tätä tilaa kutsutaan juoppohulluudeksi (delirium tremens).

5. Pienessäkin määrässä piilee riski

Normaalissa tilanteessa naiset saisivat juoda yhden annoksen per päivä ja miehet kaksi annosta per päivä. THL:n mukaan terveyshaittojen riski on kohonnut noin 13-prosentilla suomalaisista liiallisen juomisen tuloksena (2016). Alkoholia pidetäänkin yhtenä kansanterveyden ongelmana, joka on hankalaa hoitaa, koska alkoholin vaikutukset ovat niin yksilöllisiä. 

Alkoholin liiallisen käytön on yhdistetty vaikuttavan jopa 200 sairauden syntyyn ja oireisiin.

Alkoholi aiheuttaa vahinkoa kehossa jopa solutasolla ja suuret alkoholimäärät pitkällä aikavälillä voivat muuttaa aivojen toimintaa. 

6. Perimän ja riippuvuuden välillä on yhteys

Alkoholiin on helppoa jäädä riippuvaiseksi, koska sen aiheuttama hyvänolontunne on niin suuri. Kyse on kroonisesta sairaudesta: keho ja mieli tarvitsevat alkoholia tai sivuvaikutukset ovat rankaisevat. Samalla toleranssi alkaa kasvaa ja sen myötä myös alkoholimäärät. 

Alkoholismin periytymistä on tutkittu paljon. Esimerkiksi kaksosilla tehdyissä tutkimuksissa on pystytty toteamaan, että noin 50% alkoholismiin sairastumisen riskistä tulee ihmisen geeneistä.

Tarkkaa geenikarttaa riippuvuuteen vaikuttavista geeneistä ei ole pystytty luomaan, mutta tiedetään perimän vaikuttavan ainakin siihen, paljonko mielihyvää henkilö saa alkoholin nauttimisesta. Mitä suurempi mielihyväntunne, sitä suurempi riski jäädä riippuvaiseksi. 

----

Jos oma tai läheisten alkoholinkäyttö mietityttää, tutustu Contral Clinicsin palveluihin täällä. Olemme suomalainen yksityinen klinikka, ja meillä on yli 20 vuoden kokemus riippuvuussairauksien hoidosta. Käyttämämme tieteellisin tutkimuksin todistettu Contral-metodi perustuu lääkkeen ja terapian yhteisvaikutukseen, ja olemme auttaneet Suomessa ja maailmalla tuhansia ihmisiä kohti parempaa elämää.

Epäiletkö kuluttavasi alkoholia liikaa?
Tee alkoholiriippuvuustesti!
alkoholisti mies nukkuu humalassa baaritiskilläalkoholisti mies nukkuu humalassa baaritiskillä

Muita aiheeseen liittyviä artikkeleita