Täältä löydät vastauksia yleisimpiin kysymyksiin alkoholismin hoitoon liittyen. Peli- ja nettiriippuvuuteen liittyvissä kysymyksissä voit olla suoraan meihin yhteydessä.
Mikäli et löydä alta vastausta alkoholismin hoitoon liittyvään kysymykseesi tai haluat johonkin asiaan tarkennusta, ota yhteyttä ja autamme mielellämme.
Kuinka hoitoon pääsee?
Hoitoon pääsee ajanvarauksella ilman lähetettä. Ainoa kriteeri on oma motivaatiosi riippuvuuden hoitamiseen. Ensimmäinen käynti on yleensä infokäynti, jonka jälkeen voit vielä päättää, haluatko jatkaa varsinaiseen hoitoon.
Alkoholiongelman hoito yhdistää terapian sekä lääkehoidon. Hoito-ohjelma sisältää 2 lääkärikäyntiä sekä 6 terapiakäyntiä. Ennen ensimmäistä lääkärikäyntiä käyt laboratoriossa mittauttamassa maksa-arvosi, jotka otetaan huomioon myös lääkitystä määrätessä. Terapiajakson aikana käsitellään alkoholismiin vaikuttavia sisäisiä ja ulkoisia tekijöitä sekä juomiskäyttäytymistäsi. Ennen viimeistä lääkärikäyntiä mittautat maksa-arvot uudelleen ja viimeisellä käynnillä lääkäri arvioi hoidon tulokset sekä sen vaikutukset maksa-arvoihisi. Hoitojakso kestää yleensä 4-6 kuukautta. Lisätietoja löydät Alkoholismin hoito -sivulta.
Lääkitys maksaa noin 100-400€ (sis. B-lausunnon) ja maksa-arvojen mittaus laboratoriossa noin 100-200€. Kela korvaa osan lääkkeistä ja laboratoriokokeista. Hoito-ohjelma maksetaan aloitettaessa kertasuorituksena tai sopimuksen mukaan. Lääkkeet maksetaan suoraan apteekkiin ja maksa-arvojen mittaus suoraan laboratoriokäynnin yhteydessä lääkäriasemalle.
Hoito-ohjelma on mahdollista maksaa myös osamaksulla. Rahoitushakemus tehdään Terveystalon asiakaspalvelussa ensimmäisen käyntikerran yhteydessä. Saat vastauksen hakemukseen heti.
Kolmella asiakkaalla neljästä tulokset ovat olleet joko erittäin hyviä tai hyviä, eli he ovat päässeet kohtuukäytön rajoihin tai ainakin puolittaneet alkoholinkäyttönsä lähtötilanteesta. Kaksi kolmesta on päässyt kohtuukäytön rajoihin. Joka neljäs asiakas on ilmoittanut olleensa viimeisen hoitokuukautensa täysin raittiina.
Hoidossa epäonnistuminen johtuu lähes yksinomaan motivaation puutteesta, mikä näkyy hoito-ohjeiden laiminlyöntinä. Hoito-ohjelmaan sitoutuminen sen sijaan tuottaa lähes poikkeuksetta tuloksia.
Hoito-ohjelma sopii alkoholisteille, alkoholin väärinkäyttäjille ja suurkuluttajille. Mikäli koet alkoholinkäyttösi riistäytyneen käsistä, suosittelemme ottamaan yhteyttä ja tutustumaan hoitoon. Ohjelman tavoitteena on saada asiakkaan alkoholinkäyttö hallintaan riippumatta siitä, minkä tasoinen alkoholiongelma on.
Hoito ei sovi akuutista maksavauriosta kärsiville eikä opiaattien väärinkäyttäjille. Hoidon soveltuvuus asiakkaalle arvioidaan aina lääkärin alkutarkastuksessa.
Hoitotuloksia-sivulta löydät tietoa siitä millaisia ihmisia asiakaskuntaamme kuuluu.
Alkoholismin hoidossa kohdennetusti käytettävä lääke on naltreksoni (myydään nimellä Naltrexon Vitaflo) tai nalmefeeni (myydään nimellä Selincro). Useimmiten lääkettä ei oteta jatkuvana lääkityksenä, vaan sitä otetaan vain tilanteissa, joissa on tarkoituksena juoda alkoholia, tai jos uskoo joutuvansa tilanteeseen, jossa alkoholia tulee juotua.
Lääke heikentää juomisen tuottamaa mielihyvää salpaamalla tiettyjä hermoreseptoreita. Se poistaa asteittain pakonomaisen tarpeen juoda, jolloin alkoholi muuttuu yhdentekeväksi asiaksi. Itse päihtymiseen lääke ei vaikuta.
Lääke on passiivinen, eli sillä ei ole omaa stimuloivaa tai rauhoittavaa vaikutusta eikä myöskään todettua yhteisvaikutusta alkoholin tai muiden lääkkeiden kanssa. Lääke ei myöskään aiheuta aversiivista, huonoa oloa tuottavaa vaikutusta alkoholin kanssa.
Tietopankistamme löydät useita artikkeleita joissa käsitellään naltreksonia, nalmefeenia ja muita alkoholismin hoitoon käytettäviä lääkkeitä.
Yleisesti ottaen lääkettä siedetään hyvin. Pieni osa asiakkaista saattaa kokea sivuvaikutuksia, jotka ovat kuitenkin useimmiten lieviä ja ohimeneviä. Tavallisimpia sivuvaikutuksia ovat pahoinvointi, väsymys, päänsärky ja unettomuus.
Infokäynnillä saat ammattilaiselta lisää tietoa lääkkestä ja sen vaikutuksista.
Kun kyseessä on perustavanlaatuinen elämäntavan muutos, lääkitys ei yksinään auta, koska lääkkeet eivät suoraan muuta käyttäytymismalleja. Parhaan mahdollisen lopputuloksen saavuttamiseksi tarvitaan siis kokonaisvaltaisempaa keskustelua ja pohdintaa asiakkaan elämästä.
Terapiassa tarkastellaan juomiseen liittyviä asioita, tuntemuksia ja ilmiöitä perusteellisesti monesta näkökulmasta. Siellä käsitellään poisoppimisen teoriaa, jonka ymmärtäminen ja hyödyntäminen on myös tärkeä osa hoitoa.
Hoidon alussa on hyvä muistaa, että juomishimo ja alkoholinkulutus laskevat vähitellen viikkojen kuluessa. Ei siis ole syytä huoleen, vaikka et kokisi välitöntä edistymistä heti, koska käyttäytymismallien ja vanhojen tapojen muuttaminen vaatii aikaa ja prosessointia.
Infokäynnillä saat lisää tietoa terapiasta ja sen merkityksestä hoidossa.
Epäiletkö itselläsi tai läheiselläsi alkoholismia?
Tee alkoholiriippuvuustesti!
Napsauttamalla "Hyväksy" annat luvan evästeiden tallentamiseen laitteellesi Evästeiden avulla parannamme sivustolla liikkumista, analysoimme sivuston käyttöä ja avustamme markkinointia. Katso lisätietoja tietosuojakäytännöstämme.