Blogi: David Sinclair – alkoholin liikakäytön hoitomenetelmien edelläkävijä

  • On October 2, 2017

Dosentti, erikoistutkija John David Sinclair (1943-2015) on tunnettu uraauurtavasta työstään alkoholiriippuvuuden lääkehoidon kehittämisessä. Suoritettuaan tohtorin tutkinnon 1970-luvun alussa psykologiassa hän muutti pysyvästi Suomeen, perusti perheen ja siirtyi Alkon tutkimuslaboratorion fysiologiseen laboratorioon tutkimaan alkoholin juomiseen liittyviä fysiologisia tekijöitä. Hän jatkoi työtään tutkijana Alkon tutkimukseen liittyvien tehtävien siirryttyä THL:lle.

Hän teki alalla lukuisia keksintöjä, joista merkittävin oli kehittämänsä hoitomenetelmä, Sinclair-menetelmä, Se perustuu endorfiinien vaikutuksia salpaavan lääkeaineen käyttöön. Menetelmä on nykyisin kansainvälisissä tiede- ja kliinikkopiireissä tunnustettu. Tavoitteena on alkoholinkäytön vähentäminen eikä täysi raittius, joka tekee siitä poikkeuksellisen. Sittemmin tavoite, juomisen vähentäminen, on yleisesti hyväksytty hoidon tavoitteeksi ympäri maailmaa.

 

David Sinclair kehitti mm. alkoholiriippuvuuden hoitoon tarkoitetun Sinclair -menetelmän.

David Sinclair (1943-2015) oli riippuvuusairauksien hoitoon keskittyvien menetelmien ja lääkkeiden kehittämisen uranuurtaja.

David Sinclair oli perustamassa menetelmän kaupallistamiseen tähdännyttä ContrAl Clinicsiä 1996 joka lisäsi Sinclair-menetelmään strukturoidun terapiaohjelman jonka sittemmin todettiin olevan erittäin tehokas alkoholin liikakäytön hoidossa. ContrAl-menetelmän avulla 78% hoitoon osallistuvista onnistuu tavoitteissaan juomisen vähentämisessä. ContrAl-menetelmä on nykyisin käytössä Suomen lisäksi myös USA:ssa ja Kanadassa joissa klinikkaverkosto kasvaa voimakkaasti.

Sinclairin keksinnöt ovat poikineet myös esimerkiksi Opiant Pharmaceuticals-yhtiön joka on listautunut New Yorkin pörssiin. Yhtiö on erikoistunut huumeiden yliannostuksen hoitoon.

 

Jukka Keski-Pukkila
Toimitusjohtaja, ContrAl Clinics

 

0 Comments